"Belastingdruk blijft nog jaren hoog"

Belastingdruk blijft nog jaren hoog

"Belastingdruk blijft nog jaren hoog"

Print
De belastingdruk in ons land kan alleen omlaag door budgettaire orthodoxie en daar zullen deze en volgende regering de handen mee vol hebben." Dat zegt minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in een interview met het weekblad Knack. "De mensen zullen dus nog geruime tijd een hoog overheidsbeslag moeten aanvaarden."

"Wie klaagt over een te hoog overheidsbeslag, vergeet soms welke diensten daartegenover staan. In de Scandinavische landen is het overheidsbeslag nog hoger, maar volgens internationale rapporten leven daar wel de gelukkigste mensen ter wereld", zegt de CD&V-vicepremier.

"Budgettaire orthodoxie is de beste manier om de belastingdruk te reduceren. Onderweg naar een nulresultaat op de begroting in 2015 mag deze regering de rol daarom niet lossen. Ook onze schuldgraad moet verder omlaag. Daar zullen deze en ook de volgende regering de handen mee vol hebben", zegt Vanackere.

De minister van Financiën wil tegelijk wel het belastingstelsel "eenvoudiger en rechtvaardiger" maken. Dat wil hij in de eerste plaats doen door de bestaande procedures te harmoniseren en te vereenvoudigen. De belastingen inhoudelijk eenvoudiger maken door het verminderen van het aantal aftrekposten wordt moeilijker, zegt Vanackere, omdat het een akkoord vergt van alle coalitiepartners. "Ik ben echter bereid om het debat te openen."

Belga

MEEST RECENT