Belgen reden 82,6 miljard kilometer in 2010

Belgen reden 82,6 miljard kilometer in 2010

Belgen reden 82,6 miljard kilometer in 2010

Print
Belgische voertuigen hebben vorig jaar 82,6 miljard kilometer afgelegd. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit. De "verdieseling" neemt toe en de Belg rijdt meer dan het Europese gemiddelde.

De Belg legde in 2010 een recordaantal kilometers af. Het cijfer ligt 0,9 pct hoger dan het jaar voordien. In Vlaanderen ging het aantal ingeschreven voertuigen naar omhoog met 0,7 pct, in Wallonië daalde dat met 0,2 pct en ook in Brussel was er een daling met 0,3 pct. Het aantal afgelegde kilometers per wagen is gedaald, maar daar staat tegenover dat het aantal voertuigen is toegenomen.

Meer dan driekwart (77 pct) van de kilometers werd afgelegd met een dieselwagen, iets meer dan het jaar ervoor. Het aantal wagens dat op diesel rijdt, is sinds het begin van de registratie, in 1985, spectaculair gestegen. Toen reed amper 24,2 pct met een auto op diesel.

Opmerkelijk is voorts dat de Belg meer rijdt dan zijn buren, gemiddeld 15 pct meer om precies te zijn. In vergelijking met Fransen en Nederlanders rijden Belgen zelfs respectievelijk 20 en 24 pct meer. Een Belgische wagen legt gemiddeld jaarlijks 15.649 kilometer af.

De cijfers komen uit de databanken van de Directie Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en Car-Pass.

Foto Belga

.

Nu in het nieuws