Nieuw proces tegen Timosjenko

Nieuw proces tegen Timosjenko

Nieuw proces tegen Timosjenko

Print
De Oekraïense opposante Ioelia Timosjenko moet op 19 april opnieuw voor de rechter verschijnen vanwege fraude en verduistering van belastingsgeld. Momenteel zit ze al een straf van zeven jaar uit. Dat meldt haar persdienst dinsdag.

Het proces gaat over de fraude en verduistering van belastingsgeld tijdens haar tijd als voorzitter van de Verenigde Energiesystemen van Oekraïne, in 1997 en 1998. De openbare aanklager vraagt 12 jaar gevangenis en de terugbetaling van 19,5 miljoen grivna's (1,8 miljoen euro).

Er lopen nog drie andere onderzoeken tegen de voormalige Oekraïnse premier, die internationale bekendheid verwierf tijdens de Oranjerevolutie van eind 2004. Ze was premier van eind 2007 tot begin 2010 en is sinds augustus vorig jaar opgesloten.

In oktober werd ze veroordeeld tot zeven jaar gevangenis wegens machtsmisbruik omdat ze als premier gascontracten tekende die nadelig bleken voor het land. Die veroordeling bekoelde de relaties tussen de EU en Kiev. Of Timosjenko zelf aanwezig zal zijn op het proces is nog niet duidelijk. Wegens haar rugproblemen is ze momenteel opgenomen in een ziekenhuis buiten de gevangenis.

Foto AFP

MEEST RECENT