De Gucht wint veldslag van fiscus

De Gucht wint veldslag van fiscus

De Gucht wint veldslag van fiscus

Print
In de belastingzaak tegen Europees Commissaris voor Handel Karel De Gucht (Open VLD) en zijn echtgenote Mireille Schreurs oordeelt het Gentse hof van beroep dat de nieuwe wet die het bankgeheim opheft, moet worden voorgelegd aan het Grondwettelijk Hof.

In eerste aanleg ging de rechtbank niet op het verzoek een prejudiciële vraag te stellen aan het Grondwettelijk Hof, maar De Gucht haalde voor het hof van beroep in Gent wel een slag thuis in zijn strijd met de fiscus.

Bankrekeningen inkijken

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) wil de bankrekeningen van het echtpaar De Gucht inkijken omdat er aanwijzingen van belastingontduiking waren. De advocaat van het echtpaar had de rechtbank van eerste aanleg in Gent gevraagd een prejudiciële vraag te stellen over de nieuwe wet rond de opheffing van het bankgeheim. De fiscus ging akkoord om de nieuwe wet voor te leggen aan het Grondwettelijk Hof, maar de rechter in Gent verwierp het verzoek.

De Gucht tekende beroep aan tegen dat vonnis, en het Gentse hof van beroep oordeelt nu dat het toch aangewezen is de nieuwe wet voor te leggen aan het Grondwettelijk Hof. Het Gentse hof oordeelt dat het Grondwettelijk Hof zich moet uitspreken of de wet het recht op het privéleven, gewaarborgd door de Belgische Grondwet en het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens), niet aantast.

Het Grondwettelijk Hof moet zich eerst uitspreken alvorens de zaak van De Gucht tegen de fiscus kan voortgezet worden.

Foto: Belga
Karel De Gucht en vrouw Mireille Schreurs

.

Nu in het nieuws