Sofina vraagt Verhofstadt als bestuurder

Sofina vraagt Verhofstadt als bestuurder

Sofina vraagt Verhofstadt als bestuurder

Print
De holding Sofina heeft ex-premier Guy Verhofstadt gevraagd om toe te treden tot de raad van bestuur. De algemene vergadering van aandeelhouders moet die benoeming wel nog goedkeuren.

Omdat het mandaat van burggraaf Etienne Davignon ten einde loopt heeft de directie van Sofina uitgekeken naar een vervanger. De bestuurders hebben Verhofstadt aangeschreven om de plaats van Davignon in te nemen. Hij zou bij Sofina voorlopig voor een termijn van drie jaar onafhankelijk bestuurder worden. Verhofstadt werd eerder al bestuurder bij de scheepvaartgroep Exmar.

Sofina wordt op de Brusselse beurs wel eens "de schone slaapster" genoemd. Het is een holding die maar zelden het nieuws haalt maar die anderzijds wel enorme intrinsieke mogelijkheden heeft. Sofina is in handen van de Waalse familie Boël. De Boëls hebben destijds hun fortuin verdiend in de Waalse staalindustrie.

Sofina controleert nu verscheidene participaties in toonaangevende ondernemingen. Daar werd in 2011 een nettowinst op verdiend van 140 miljoen euro. Het eigen vermogen van de groep bedraagt ondertussen 3,4 miljard euro. Merkwaardig: Sofina heeft haar participaties in onder meer Delhaize, Total en GDF Suez althans gedeeltelijk voorzichtig afgebouwd. De aandeelhouders krijgen in mei een nettodividend uitbetaald van 1,47 euro, 5% meer dan over het boekjaar 2010. In de loop van het jaar heeft Sofina opnieuw eigen aandelen opgekocht. Dat pakket bedraagt nu 3%. Wanneer een ondernemingen eigen aandelen opkoopt wijst dat erop dat het management haar maatschappij op de beurs ondergewaardeerd vindt.

Marc BALDUYCK

Foto EPA

.

Nu in het nieuws