Belgische biologen ontdekken 40 nieuwe reptielen

Print

Belgische biologen ontdekken 40 nieuwe reptielen

Een onderzoeksteam van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft veertig nieuwe reptielen ontdekt op Madagaskar. De Belgen ontdekten de nieuwelingen toen ze de DNAcode onder de loep namen van 250 slangen, gekko’s en salamanders op het Afrikaanse eiland.

De ontdekking vloeit voort uit een nieuwe techniek die de Belgische biologen van de kassiersters in supermarkten hebben afgekeken. Daar gaat het er een pak sneller aan toe sinds de invoering van scans en streepjescodes. De biologen zoeken nu in de DNA-sequentie van diersoorten naar makkelijk traceerbare ‘barcodes’. Zo kunnen ze alle diersoorten snel identificeren op basis van de kleinste stukjes weefsel: een pluim, een haar, een larve. Ook diersoorten die uiterlijk sterk op elkaar lijken, kunnen op die manier toch worden onderscheiden.

DNA-barcode

De grote verdienste van het Belgische team bestaat erin dat het als eerste de studie van de DNA-barcode van een grote groep reptielen op zich heeft genomen. Samen met Duitse collega’s van München en Braunschweig vergeleken ze de gensequenties van ongeveer 250 reptielsoorten uit verschillende regio’s van Madagaskar. De vergelijking leverde hen veertig nieuwe barcodes op, van nieuwe soorten slangen, gekko’s en andere hagedissen.

“Het grote aantal nieuw geïdentificeerde soorten heeft ons verrast”, zegt Zoltan T. Nagy van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en coördinator over de studie. “Vooral omdat de reptielen van Madagaskar in de afgelopen twintig jaar intensief werden bestudeerd. Het bevestigt nog maar eens het belang van Madagaskar als een van de ‘heetste hotspots’ van biodiversiteit op aarde.”

Gunter Willekens

Foto's: Frank Glaw
MEEST RECENT