Oude zomereiken illegaal gekapt

Oude zomereiken illegaal gekapt

Oude zomereiken illegaal gekapt

Print
Herentals - Langs het Kempens Kanaal werden 12 zomereiken uit 1952 illegaal gekapt. De eigenaar van de bomen, de nv Scheepvaart, vraagt 148.000 euro schadevergoeding.

In Herentals sneuvelen waardevolle bomen tegenwoordig als vliegen. Zowel langs het Kempens Kanaal als op de grens van een bouwperceel aan de Schoutenlaan werden zonder vergunning kerngezonde, oude eiken omgezaagd.

Telkens werd een proces verbaal opgemaakt, maar waren de verbalisanten te laat om de kapgrage aannemers te stoppen voor ze hun natuurvernielende werk hadden afgerond.

Deel hout al opgeladen

De eigenaar van een perceel grond langs het Kempens Kanaal, de firma Total Comfort, had voor haar perceel een bouwaanvraag gedaan. Total Comfort verkreeg ook een kapvergunning voor de bomen op dat perceel. Maar de aannemer die de klus moest klaren pakte in een moeite door ook nog twaalf zomereiken met een diameter van 1,20 meter tot 1,50 meter op de kanaaldijk mee.

Die stonden niet eens op de grond van Total Comfort: ze zoomden sinds het begin van de jaren vijftig overduidelijk het Kempens Kanaal af en behoorden toe aan de nv Scheepvaart. De bomen maakten deel uit van de lijnbeplanting die gebruikelijk is langs de Belgische kanalen.

Een groot deel van het hout is al meegenomen voor verkoop. De rest bleef als ‘bewijsmateriaal’ liggen nadat het milieudelict was vastgesteld.

Proces verbaal

De nv Scheepvaart liet een proces verbaal opmaken. Volgens de officiële berekeningen bedraagt de waarde van het eikenhout 148.000 euro. En dat is dan ook de schadeclaim van de nv Scheepvaart. Pikant detail: de grote baas van Total Comfort zit ook in de beheerraad van de nv Scheepvaart. In de zaak verwijten opdrachtgever en de onderaannemer elkaar nu de fout.

MARC HELSEN

Foto: Marc Helsen

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio