"Chauffeurs leven vaak in erbarmelijke omstandigheden"

De socialistische transportvakbond ABVV-BTB is niet verrast over de gebeurtenissen in Wingene, waarbij twee Poolse chauffeurs het leven lieten in een brand in een loods waar ze lagen te slapen. "We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat dergelijke dingen dreigden te gebeuren", aldus Frank Moreels, federaal secretaris van de BTB.

jrosquin

Zonder zich te willen uitspreken over dit individueel geval, komt het voor de vakbondsman niet als een verrassing. "Vaak tot altijd leven buitenlandse chauffeurs in ons land in moeilijke omstandigheden, zowel wat comfort als veiligheid betreft", aldus Moreels.

Zo zijn er transportbedrijven die hun buitenlandse chauffeurs - Polen, Slovaken, Roemenen en andere Oost-europeanen - tijdens het weekend gewoon opsluiten. "De chauffeurs werken tijdens de week, rijden in het weekend het bedrijf binnen en moeten er blijven. Dat is goedkoper".

De BTB heeft de praktijken al herhaaldelijk aangeklaagd in een zwartboek, en aangekaart bij de sociale inspectie. "Die doen wat ze kunnen, maar ze zijn onderbemand. Het gaat vaak ook om moeilijke dossiers, die moeten worden vertaald". Volgens Moreels is staatssecretaris voor Fraudebestrijding Crombez van plan de strijd tegen de wantoestanden op te drijven.

Foto: Belga

Lees ook: Duo omgekomen bij loodsbrand in Wingene

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER