Dure grondprijzen in Zele doen vragen rijzen

Burgemeester Patrick Poppe (Open Vld) stelde begin deze week een groots bouwproject voor. Een nieuwe wijk met 54 kavels voor jonge Zelenaars. De naakte cijfers doen echter vragen rijzen.

Picqueur Johan

Nog voor de zomer worden 54 percelen bouwgrond verkocht. Veertien percelen zijn bestemd voor gesloten bebouwing, 34 voor halfopen en zes percelen voor open bebouwing. De zes percelen voor open bebouwing worden samen met de vier grootste percelen voor halfopen bebouwing openbaar verkocht op zaterdag 9 juni 2012. De overige 44 percelen worden verkocht op zaterdag 16 juni 2012 via lottrekking.

Oppositiepartijen CD&V en N-VA reageren verbijsterd op de prijszetting van de kavels. Open Vld is volgens hen niet bekommerd om de jonge Zelenaar.

"Deze wijk moet vooral geld opbrengen", klinkt het.

Kavel 57, 260 m² bouwgrond voor een gesloten bebouwing, is met 56.000 euro de goedkoopste. De eenheidsprijs bedraagt 215 euro per vierkante meter voor gesloten bebouwing, en 220 euro per vierkante meter voor half-open bebouwing.

"Ongeoorloofd en vooral onbetaalbaar voor een startend gezin", briest Hans Knop fractieleider CD&V. "Ik ken geen enkele jonge Zelenaar die dat bedrag kan ophoesten en er bovendien binnen de vijf jaar een woning kan bouwen.

Een twintiger die 1500 euro verdient per maand kan zoiets niet aan. De gewone hardwerkende Zelenaar, zeker de jonge starters, zullen zich pijn moeten doen om een plaatsje te verwerven in dit project. Met wat goede wil hadden veel meer mensen hier hun droom kunnen realiseren, nu wijken ze uit naar de buurgemeenten." N-VA vindt het jammer dat er geen plaats is voor sociale woningen. "Met rijke en sociale wijken te bouwen creëert u apartheid", sneert Herman Van Driessche (N-VA).

"Er is nood aan bouwgronden voor mensen die goed hun boterham verdienen", weerlegt Eerste Schepen Daniël De Keyser (Open Vld) de kritiek. "En wij zullen daar voor zorgen."

Lees het volledige artikel in de zaterdagkrant
Johan Picqueur

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio