Stad dient aanvraag in voor Finse piste

De stad Mechelen heeft vrijdag twee dossiers ingediend voor de aanleg van een Finse piste. Zowel enkele joggers als de leden van de wijkraad Battel vragen daar om.

Sven Van Haezendonck

Een Finse piste is een verlicht looppad met een minimale omloop van 800 meter, en een breedte van anderhalve meter. Ze bestaat uit een drainerende onderlaag en een toplaag uit boomschors. Voor de aanleg komen twee locaties in aanmerking: ofwel langs de Vrouwvliet, ofwel een traject langs de Leuvense Vaart in Battel, op het niet verharde jaagpad.

De Vlaamse overheid ondersteunt gemeenten die investeren in kleinschalige sportinfrastructuur. "Een Finse piste kan tot 120.000 euro kosten, maar de overheid subsidieert tot 50 procent met een maximum van 60.000 euro", zegt schepen van Sport Koen Anciaux (Open Vld). Ook schepen Rita Janssens (sp.a), secretaris bij Sport Actief Mechelen (SAM), trekt mee aan de kar. "Steeds meer Mechelaars joggen. De aanleg van zo'n piste is een investering in hun comfort en veiligheid", stelt ze.

Onlangs organiseerden enkele Mechelse jongeren nog een 'Run for Finse piste' door de binnenstad, en ook Regionale Atletiekclub Mechelen (RAM) is voorstander van het project. Het is nu wachten op een beslissing van Bloso.

SVH

Foto Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio