Sleepboten leiden Kerkschip naar het Eilandje

Sleepboten leiden Kerkschip naar het Eilandje

Sleepboten leiden Kerkschip naar het Eilandje

Print
Antwerpen - Het zestig jaar oude kerkschip Sint-Jozef verkaste donderdagvoormiddag zonder veel problemen naar haar nieuwe ligplaats aan het Eilandje. Vanaf maandag kan het opnieuw worden bezocht.

Al om 8u 's ochtends ging men van start. Kerkschip Sint-Jozef is wat men noemt een 'dood' schip. Motoren heeft het niet, een roer evenmin. Zich op eigen krachten begeven naar de nieuwe stek in het Houtdok, vlak bij het MAS, zat er dus niet in. Er kwamen twee sleepboten aan te pas om de tocht mogelijk te maken. Aan boord van het Kerkschip zelf waren ook zeven schippers die een oogje in het - weliswaar denkbeeldige - zeil hielden.

"Rond 8u zijn we van start gegaan, maar pas rond half tien kwam het schip los van de kade", geeft Christian Herbosch aan. Herbosch is de voorzitter van vzw Apostolaat der Schippers, de vereniging die eigenaar is van het Kerkschip. Hij heeft de verhuizing van nabij opgevolgd. "Er waren even wat problemen met zandbanken die beletten dat het schip zijn eeuwenoude ligplaats achter zich kon laten. Maar uiteindelijk lukte dat dan toch", glimlacht hij. "Verder is de hele reis onder perfecte omstandigheden verlopen. Het schip is dan ook veilig aan de nieuwe ligplaats aan het Eilandje aangekomen."

Het Kerkschip is de parochiekerk van de binnenscheepvaart in Antwerpen. Het werd initieel gebouwd als oorlogsschip. Aan boord zijn een kleine en grote kapel, die samen goed zijn voor een capaciteit van 340 mensen. Ook is er een museum rond zeil- en sleepscheepvaart. Vanaf maandag kan het schip opnieuw worden bezocht.

Ruben Aerts

Foto Sarah Van den Elsken

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio