Lanjri valt scherp uit tegen Di Rupo

Lanjri valt scherp uit tegen Di Rupo

Lanjri valt scherp uit tegen Di Rupo

Print
"Ik sta versteld dat u het gedrag van senatrice Fatiha Saïdi niet veroordeelt. U durft dat blijkbaar in het parlement niet doen en dat kan niet". In deze scherpe bewoordingen veroordeelde Nahima Lanjri (CD&V, foto) zopas premier Elio Di Rupo. Ze kreeg hiervoor een minutenlang applaus.

De premier werd in de Kamer ondervraagd over de mislukte terugwijzing van Mohammed C.. Die had op 14 februari uit het land verwijderd moeten worden. C. was al 16 jaar illegaal in België, kreeg al 20 bevelen om het land te verlaten en kwam al meer dan 40 keer in contact met het gerecht voor diefstallen, brandstichting, drugs, verboden wapens. Men had ook al meerdere keren geprobeerd om hem te verwijderen. De verwijdering ging niet door na een tussenkomst van PS-senatrice Saïdi en daartegen protesteerden alle vragenstellers. Jean-Marie Dedecker (LDD) vond zelfs dat zij als sanctie de kosten van de mislukte verwijderingspoging moest betalen.

Di Rupo repte in zijn antwoord met geen woord over de senatrice. Volgens de premier heeft C. zich op het vliegtuig met veel kabaal verzet tegen zijn terugwijzing naar Casablanca. Daarna protesteerden enkele reizigers en vroeg de boordcommandant om C. te verwijderen. "C. zit nu in een gesloten centrum", zo heette het nog.

"Menselijk en strikt"

Di Rupo stelde dat het migratiebeleid van de regering "menselijk en strikt" is. "Er worden dagelijks mensen zonder papieren verwijderd. In de eerste twee maanden van dit jaar werden 1.775 illegalen uit ons land verwijderd, van wie 600 gedwongen. De Dienst Vreemdelingenzaken werkt aan een nog betere organisatie van de terugkeer van gevaarlijke illegalen."

Bart Somers (Open Vld) was tevreden met deze "steun voor het beleid van staatssecretaris voor migratie Maggie De Block (Open Vld). Ik stel ook vast dat het aantal verwijderingen nu hoger ligt dan vorig jaar in dezelfde periode."

Centrum Criminele Illegalen

Maar niet iedereen was even enthousiast over het antwoord van Di Rupo. Vooral Nahima Lanjri vond dat de premier het gedrag van de PS-senatrice openlijk had moeten afkeuren. Ze kreeg een minutenlange ovatie voor haar moedige interventie. Theo Francken (N-VA) vroeg zich af "of de senatrice wel op het vliegtuig zat. Haar gedrag niet afkeuren is het goedkeuren", zo luidde het. Hij was ook boos omdat op zijn vraag "of er nu een centrum voor criminele illegalen komt" geen antwoord was gekomen. Zoals geweten heeft de regering daarvoor geen geld uitgetrokken, hoewel dit centrum vooral door Antwerpen al jaren wordt gevraagd.

Beide kamerleden werden tot de orde geroepen door Kamervoorzitter André Flahaut: "De premier kan geen leden van het parlement berispen. Dat druist in tegen de scheiding der machten."

Strafklacht

In de Senaat vroeg Karl Vanlouwe (N-VA) aan de premier of er geen strafklacht tegen senatrice Saïdi komt. Ze heeft volgens hem een verwijdering van een illegaal onmogelijk gemaakt en daarop staat volgens artikel 77 van de vreemdelingenwet een straf van 1 jaar cel en 36.000 euro boete. Di Rupo ging niet in op het voorstel en las krék hetzelfde antwoord voor als in de Kamer.

Saïdi zelf wuift de kritiek op haar optreden weg als "een racistische campagne van de Vlaamse pers en de N-VA".

Meer over het verwijderingsbeleid voor illegalen, vindt U op Di Rupo: "Geen plaats voor illegale criminelen"

JDW

Foto: Belga

Lees ook: de expertenpagina van John De Wit.

.

Nu in het nieuws