België stelt geen vrouw voor in Hof van Straatsburg

"België draagt geen vrouw voor om rechter te worden in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Ik heb dat wel voorgesteld." Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan Eva Brems (Groen).

jdewit

Alle 47 landen van de Raad van Europa mogen één rechter benoemen in het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Voor België is dat momenteel UCL-professor strafrecht en criminologie Françoise Tulkens. Haar mandaat loopt echter ten einde.

Op 7 juli 2011 stelde de regering drie opvolgers voor: André Alen (professor grondwettelijk recht KULeuven en rechter in het grondwettelijk hof), Paul Lemmens (Raad van State) en Pierre Vandernoot (Grondwettelijk Hof).

Uitzonderlijke omstandigheden

"België is met Malta het enige land van de Raad van Europa dat geen vrouw voorstelt", zo betoogde Eva Brems (foto), die zelf voor die functie had gekandideerd bij de regering.

Turtelboom zegde dat de vorige regering inderdaad drie mannen had voorgesteld als opvolgers van Françoise Tulkens. "Eigenlijk mag dat niet, maar de regering had uitzonderlijke omstandigheden ingeroepen en die waren aanvaard."

Turtelboom zegde dat zij de regering-Di Rupo zover had gekregen dat de lijst werd ingetrokken, "maar de Raad van Europa heeft dat geweigerd."

JDW Archieffoto PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER