"Gaybashing kan niet met overlastboetes worden aangepakt"

"Homofoob geweld kan niet door overlastboetes worden aangepakt. Verbale beledigingen aan holebi's al evenmin." Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan Nahima Lanjri (CD&V) en Eva Brems (Groen).

jdewit

Eerder had de politiezone Brussel-Elsene meegedeeld dat zij homofoob geweld ("gaybashing") met een overlastboete tot 250 euro zou afhandelen. Lanjri en Brems vonden dit niet gepast. Turtelboom ging met hen akkoord.

"Overlastboetes kunnen alleen voor gewone slagen en verwondingen zonder enige werkonbekwaamheid of verzwarende omstandigheid, ze kunnen wettelijk gezien niet voor geweld met een homofoob motief".

Ontkennen

Lanjri: "Als Brussel dan toch overlastboetes oplegt voor homofoob geweld, dan kan dat alleen door het homofobe aspect aan het geweld te ontkennen en dus alleen de gewone slagen te beboeten. Dat is geen goed signaal. Het parket moet homofoob geweld vervolgen en niet negeren", zo luidde het.

Lanjri en ook Brems vrezen bovendien dat homofoob geweld uit de statistieken zal verdwijnen als hiervoor slechts overlastboetes worden opgelegd. Lanjri wilde dat Turtelboom de Brusselse politiezones en het Brusselse parket uitdrukkelijk hierop wijst, "want blijkbaar kennen zij de wet op de overlastboetes niet zo goed".

Turtelboom zegde nog dat ze nagaat of de wetgeving op slagen en verwondingen kan worden hervormd, zodat discriminerend geweld zwaarder wordt bestraft.

Meer over het Belgische antidiscriminatiebeleid, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW Archieffoto PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER