Tuinwijk meet zelf lawaai snelweg

Tuinwijk meet zelf lawaai snelweg

Tuinwijk meet zelf lawaai snelweg

Print
Borgerhout - Bewoners van de Tuinwijk in Borgerhout gaan zelf geluidsmetingen uitvoeren. Zij eisen maatregelen tegen lawaaihinder.

Het actiecomité De Notenkrakers klaagt al geruime tijd de lawaaihinder van de E313/E34 achter de Tuinwijk in Borgerhout aan. Eerdere metingen toonden aan dat het lawaai schadelijk is voor de gezondheid van de 3500 bewoners. Lawaai schaadt de gezondheid vanaf 50 decibel. In de wijk wordt geregeld de grens van 65 decibel overschreden. De verouderde geluidsmuren volstaan al lang niet meer.

Om hun eis tot nieuwe maatregelen kracht bij te zetten, werkt het actiecomité nu samen met de Vrije Universiteit Brussel. “We zoeken vrijwilligers die de metingen willen uitvoeren”, zegt François Wijnen van De Notenkrakers. “De geluidsmetingen gebeuren met de ‘Noise Tube’. Dit toestel ziet eruit als een gsm en kan op vaste tijdstippen metingen doen met een eenvoudige druk op de knop. Hierbij worden tijdstip, plaats en gemeten decibelwaarden onmiddellijk geregistreerd en opgeslagen. Zo krijgen we een beeld van de geluidsoverlast.”

De verzamelde gegevens van de tien toestellen worden verwerkt door onderzoeker Ellie D’Hondt van de Vrije Universiteit Brussel. “Met deze cijfers trekken we naar het district Borgerhout en de stad Antwerpen”, zegt Wijnen. “Overkapping is een schitterende gedachte, maar voor we zover zijn, kan er nog veel gebeuren", stelt Wijnen die denkt dat de stad uit eigen beweging niet snel zal optreden.

Antwerps milieuschepen Guy Lauwers (sp.a) voert volop onderhandelingen met Vlaanderen rond de financiering van geluidswerende maatregelen.

SVW

Foto: Patrick De Roo
Buurtbewoners voeren actie aan districtshuis van Borgerhout

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio