"Sharia4Belgium moet verboden worden"

De aanslagen in het Franse Toulouse verwonderen Belgische terreurbestrijders niet. De Staatsveiligheid vindt dat de moslimorganisatie Sharia4Belgium best verboden wordt, om gelijkaardige feiten in ons land te voorkomen.

jrosquin

Een bloedbad zoals in Toulouse kan morgen ook in Antwerpen of Brussel gebeuren, zeggen speurders gespecialiseerd in terrorismebestrijding. “De dader was een jihadistische salafist”, zeggen ze. “In België heb je ook zulke mensen. In die ideologie zit het geweld ingebakken.”

Strikte moslimvoorschriften

Jihadistisch salafisme is een extremistische stroming binnen de islam die wil dat iedereen volgens strikte moslimvoorschriften leeft en alles wat westers is afzweert.

“Dat er in Antwerpen met Fouad Belkacem, alias Abu Imran van Sharia4Belgium, een notoir aanhanger van die leer luid roepend rondloopt, maakt ons ongerust”, aldus de speurders. “We mogen hem nooit uit het oog verliezen. Niet als potentiele terrorist, maar wel als man die eenzaten kan overtuigen om tot actie over te gaan. Daarin schuilt het gevaar van die man.”

Toenemende vrees

Uit een rapport van de Staatsveiligheid dat uw krant kon inkijken, blijkt een toenemende vrees voor het jihadistische salafisme. De man die onlangs in Anderlecht een aanslag pleegde op een moskee noemt zich salafist, net als de aanhangers van Sharia4Belgium. Alain Winants, het hoofd van de Staatsveiligheid, vraagt dan ook dat de mogelijkheid om Sharia4Belgium te verbieden onderzocht wordt.

Lees ook: "Salafisme is grootste gevaar voor democratie"

TG, AK, JVDPO

Foto: FRBe

Lees meer in de maandagkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER