Schauvliege wil af van auteursrechten op voorleesuurtjes

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege wil dat voorleesuurtjes in bibliotheken en andere educatieve activiteiten voortaan vrijgesteld worden van auteursrechten. Ze plant daarvoor overleg met federaal economieminister Johan Vande Lanotte.

avandamme

Dat Sabam een heffing aanrekent voor bibliotheken die voorleesuurtjes organiseren voor kinderen, deed vorige week heel wat stof opwaaien. De auteursrechtenvereniging nuanceerde al snel de hoge bedragen in de media, maar erkende wel forfaits aan te rekenen. In tegenstelling tot scholen genieten bibliotheken immers geen vrijstelling op de heffingsregels. Daar wil Schauvliege nu verandering in brengen.

"Educatie gebeurt niet alleen in een schoolse context", argumenteert ze. "Ik denk dat we dat dus moeten opentrekken naar alles met een educatief karakter." De christendemocrate mikt dan op voorleesuurtjes in de bib, maar bijvoorbeeld ook op schoolvoorstellingen waarbij muziek gebruikt wordt of cultuuractiviteiten door seniorenverenigingen.

Vragenstellers Lieven Dehandschutter (N-VA), Bart Caron (Groen) en Herman Schueremans (Open Vld) reageren alvast enthousiast op de plannen van de minister. Schueremans koppelt er meteen een pleidooi aan om auteursrechten sneller af te bouwen, "zoals ook geneesmiddelen steeds sneller generisch gemaakt worden". Schauvliege waarschuwt echter dat auteursrechten belangrijk zijn voor een correcte vergoeding van de artiesten.

Belga

Foto: Belga