Rondje provincie: alle inwoners sporten mee

Rondje provincie: alle inwoners sporten mee

Rondje provincie: alle inwoners sporten mee

Print
Ook mensen met een handicap verdienen optimale kansen om te sporten. Daarom stimuleert en ondersteunt de provincie G-sport op allerlei manieren.

"Wij startten in 2010 met een 'Start to G-sport'-campagne", legt G-sportcoach Koen Stas van het Autonoom Provinciebedrijf Sport (APB Sport) uit. "De focus lag daarbij op drie sporttakken: wielrennen, badminton en tennis. Het doel was personen met een handicap te stimuleren om te gaan sporten, wat hun levenskwaliteit ten goede komt. Ook wilden wij sportclubs en federaties aanmoedigen om een G-werking op te starten en/of uit te bouwen en de samenleving sensibiliseren rond G-sport."

Het G-sportteam van de provincie hield initiaties in het buitengewoon onderwijs en in sportclubs, kocht aangepast sportmateriaal en bood vormingen aan. "De resultaten mogen er zijn", zegt Koen. "Het aantal G-sporters in deze drie sporttakken is met ruim 20 procent gestegen. Bovendien kwamen er maar liefst 70 G-sportclubs in onze provincie bij. Reden te meer om onze campagne verder te zetten."

Dit jaar staan gymnastiek en basket centraal en komen ook twee nieuwe campagnegezichten in beeld: Kathleen Jennes (23) en Emlyn Goyvaerts (24), allebei sporters met een verstandelijke handicap. ""Ik sport dagelijks, want heb veel energie en zit niet graag stil.", vertelt Kathleen Jennes uit Hulshout. "Ik ben vooral dol op trampolinespringen, maar hou ook van zwemmen, dansen, paardrijden en kunstschaatsen. Ik ben er heel trots op om deze campagne mee te mogen trekken."

Ook Emlyn Goyvaerts uit Antwerpen is een echte sportman. "Zwemmen, duiken, netbal en vooral basketbal zijn mijn favoriete sporttakken. Ik ga er helemaal voor en wil later in de eerste ploeg basketten", lacht hij. "Ik hoop dat deze campagne veel mensen aan het sporten brengt."

Foto Dirk Vertommen

MEEST RECENT