Staatsveiligheid: "Salafisme grootste gevaar voor democratie"

Staatsveiligheid: Salafisme grootste gevaar voor democratie

Staatsveiligheid: "Salafisme grootste gevaar voor democratie"

Print
Volgens de Staatsveiligheid is het salafisme - en dus Sharia4Belgium - "de belangrijkste bedreiging voor de democratie in België". Dat zegt de organisatie in Knack. "In Antwerpen heb je een militante salafistische aanwezigheid die voor steeds meer spanningen zal zorgen."

Het salafisme is een fundamentalistische strekking in de islam. De leden gedragen zich zoals in de tijd van Mohammed, veertien eeuwen geleden, zij volgen de regels van toen. Het salafisme bestaat hier sinds de jaren negentig, maar deint almaar meer uit. "Er zijn nu al honderden militanten en duizenden sympathisanten in België. Niet alleen meer in de grote steden, maar overal in het land. De bekendste groep is natuurlijk Sharia4Belgium, die film na film op het internet post en doelbewust de provocatie zoekt, maar de meeste anderen werken op lokaal vlak in stilte', aldus de staatsveiligheid in Knack.

"Geen gematigde salafisten"

Voor de staatsveiligheid bestaan er geen gematigde salafisten. "Niet alleen vanwege het gevaar voor geweld en terrorisme, ook al is daar maar een kleine minderheid voor gewonnen. Maar ook omdat het salafisme nu de felste antidemocratische stroming in het Westen is. Zij zetten moslims onder druk om niet te gaan stemmen, niet op te komen voor verkiezingen, niet in het leger te gaan. Bovendien hebben ze een zeer negatieve invloed op de samenleving: meisjes in korte rok worden aangepakt, nachtwinkels met alcohol worden afgedreigd, vrouwen mogen geen mannelijke dokter hebben, enzovoort."

Veelwijverij

De salafisten scheppen "een parallelle samenleving. Ze zijn ook erg zichtbaar, al was het maar door hun lange baarden en alles verhullende gewaden. Dat zorgt allemaal voor maatschappelijke spanningen, en die gaan alleen nog maar toenemen. Ze richten zich vooral op de onderkant van de samenleving. Daarom zijn ze nu het meest in opmars in volkse buurten zoals Kuregem (Brussel) en Borgerhout. Een bijkomend probleem is dat die salafistische regels soms voorrang hebben op onze wetten. Steeds meer mensen trouwen alleen religieus, zonder burgerlijke stand, of trouwen zo zelfs met meerdere vrouwen. Zo komt polygamie weer voor in België."

Afvalligen ombrengen

Volgens de staatsveiligheid neemt ook het fanatieke takfir-ideeëngoed hier toe. De Staatsveiligheid in Knack: "Extreme salafisten vinden dat je de burgerlijke wetten niet moet toepassen en ongelovigen zelfs mag beroven. En de meest extreme, de takfirs, waarvan er ook al tientallen in ons land zijn, vinden dat je geloofsafvalligen zelfs mag ombrengen. Elk jaar vertrekken tientallen studenten om aan salafistische instellingen in Egypte, Saudi-Arabië en nu vooral Jemen religieus gevormd te worden. Zij hebben veel invloed op hun omgeving als ze terugkomen. Zo zagen we hoe in Kortrijk de jongeren van een jeugdhuis ineens begonnen te radicaliseren nadat een student uit Jemen was teruggekeerd."

De Staatsveiligheid in Knack: "Er zijn al salafistische moskeeën, ook al blijven dat uitzonderingen. Er zijn vooral culturele centra, zoals Le Jardin des Jeunes of La Source in Brussel. Er zijn boekhandels en uitgeverijen die met internationale financiële hulp massaal goedkope salafistische boekjes verspreiden. Er zijn nu zelfs salafistische onderwijsinstellingen opgericht, zoals de Faculté des Sciences Islamiques de Bruxelles in Sint-Joost en Dar Al Hadith in Borgerhout, die verbonden is met de gelijknamige fundamentalistische school in Jemen. Er is in Antwerpen een militante salafistische aanwezigheid die voor steeds meer spanningen zal zorgen."

Meer over het proces tegen Sharia4Belgium, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto Frederik Beyens

.

Nu in het nieuws