Pitzemburg huldigt oud-prefect met gedenkplaat

Op de speelplaats van het Koninklijk Atheneum Pitzemburg werd maandag een gedenkplaat ingehuldigd voor oud-prefect Guillaume Crols. De Mechelaar overleefde als politiek gevangene de concentratiekampen.

Sven Van Haezendonck

Het was gisteren dag op dag 70 jaar geleden dat Wim Crols door de Duitse geheime politie werd opgepakt. "Voor de verspreiding van illegale drukpers", zegt zijn zoon Roel. Het monument, een initiatief van het Onafhankelijkheidsfront, het 8 Mei Comité en de school, is een van de eerste in zijn soort in ons land. "Een struikelsteen is een gedenkplaat voor mensen die door de nazi's werden gedeporteerd. In Mechelen is het de eerste", zegt Ward Adriaens van het Joods museum voor Deportatie en Verzet.

Veel vertelde Wim Crols, die in 2006 overleed, niet over de gruwel die hij meemaakte. "Maar hij heeft wel enkele keren veel geluk gehad. Een dag nadat hij ontslagen werd uit de ziekenboeg werden alle patiënten weggebracht. In zo'n vrachtwagen waarvan de uitlaat in de laadbak uitkwam", vertelt Roel. Hij is blij met de gedenkplaat. "Het is ook vandaag nog belangrijk voor alle mensen die onderdrukt worden door dictaturen en die overleven."

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio