Twee Belgen gered van Ijslandse gletsjer

Twee Belgische toeristen hebben zaterdagnacht enkele bange uren beleefd op de Vatnajökull-gletsjer op IJsland. De twee ervaren klimmers raakten in de problemen toen de tent waarin ze sliepen, scheurde. De temperatuur was door de harde wind gezakt tot 35 graden onder nul. Dat melden verscheidene IJslandse kranten.

avandamme

De kustwacht ontving na 22.00 uur een eerste noodsignaal. Meteen werd een reddingsteam met twee auto's en vier sneeuwscooters op pad gestuurd vanuit Hornafjördur. Een helikopter van de kustwacht vertrok vanuit de hoofdstad Reykjavik richting gletsjer.

"Koudste nacht ooit"

De temperaturen waren danig gezakt dat de hulpverleners op de sneeuwscooters last hadden van bevriezingsverschijnselen in hun aangezicht. "Het was de koudste nacht ooit waarin ik moest werken!", zei Jonas Fridriksson, de chef van het hulpverleningsteam van Hornafjördur.

De twee mannen werden enkele uren na hun oproep gevonden en met de helikopter weggebracht. Een van hen was amper nog bij bewustzijn. Volgens de reddingswerkers hadden de twee de nacht niet overleefd als ze niet gevonden waren. Het duo had hun reis nochtans goed voorbereid, zo luidt het. Daardoor konden ze ook snel gevonden worden.

Belga

Foto: EPA