Samsom benoemd tot nieuwe voorzitter PvdA

Op een congres in Rotterdam hebben leden van de PvdA zaterdag Diederik Samsom benoemd tot opvolger van Job Cohen. De Nederlandse sociaaldemocraten durven hervormen op onder meer de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in de zorg om "eerlijk delen, kansen en vooruitgang" te bieden, zo verklaarde Samsom in zijn aanvaardingsspeech.

mimeers

"Om de economie weer te laten groeien, banen te scheppen en het begrotingsevenwicht te herstellen. Ook als daarvoor moeilijke hervormingen en bezuinigingen nodig zijn. Wij durven die keuzes aan: om de woningmarkt uit het slop te helpen, om mensen die hun baan verliezen sneller aan het werk te krijgen, om de explosie van de kosten van de zorg in te dammen en om onze energievoorziening te verduurzamen", zo hield Samsom de leden voor.

Staande ovatie

Vrijdag werd parlementslid Samsom na een verkiezing onder de leden met 54 procent van de stemmen uitverkoren tot opvolger van de onlangs opgestapte Cohen aan het hoofd van de PvdA. Dat moest nog wel op het congres bekrachtigd worden. Daar kreeg hij zaterdag herhaaldelijk een staande ovatie van de leden.

Al eerder heeft Samsom gezegd dat de PvdA in de oppositie tegen de regering van de liberaal Mark Rutte met "heldere alternatieven" moet komen om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Foto AFP

Nu in het nieuws