De dag dat alle Ieren groen pissen

Alles wat enigszins Iers klonk, werd eind jaren negentig met open armen ontvangen in Antwerpen. In amper vijf jaar tijd openden er liefst acht Ierse pubs in de binnenstad. Die hoogdagen zijn ondertussen voorbij, maar we houden er wel vier vaste waarden aan over. Meer dan voldoende voor een uitgelaten en met Guinness overgoten Saint Patrick’s Day.

avandamme

Ze heten Paddy’s, O’Reilly’s, Kelly’s of McSweeny’s, combineren groen-witoranjevlaggen, Keltische krullen en nostalgische whiskeyreclames en ze serveren Guinness, Kilkenny en crisps. Of je nu in Dublin, Dubai, Bangkok of Antwerpen bent, overal stap je dezelfde wereld binnen. Ier, Belg of Hollander, iedereen is elkaars matey. En al helemaal op Saint Patrick’s Day.

Kelly’s in de De Keyserlei is de grootste Ierse pub van Antwerpen. Naar eigen zeggen zelfs groter dan O’Reilly’s in Brussel, wat Kelly’s de grootste van België zou maken. Zeker nu Celtic Ireland op de Groenplaats gesloten is, trekt de grote massa naar de stationsbuurt voor zijn wekelijkse portie Ierse folklore, sport en whiskey.

"Een Ierse pub staat voor gezelligheid en gemoedelijkheid. Iedereen die binnenkomt, wordt beschouwd als vriend”, stelt Davy Verbeke van Kelly’s.

GERALDINE DEWART

Foto: archief

Nu in het nieuws