Nazi-misdadiger John Demjanjuk overleden

De als Nazi-misdadiger veroordeelde John Demjanjuk is op 91-jarige leeftijd overleden, zo heeft de Duitse politie zaterdag een bericht van de Beierse radio bevestigd.

avandamme

Demjanjuk is in een bejaardentehuis in Bad Feilnbach nabij Rosenheim overleden. In mei 2011 is hij wegens medeplichtigheid aan moord op minstens 28.060 joden in het uitroeiingskamp Sobibor in bezet Polen tot vijf jaar cel veroordeeld.

Het was één van de laatste processen tegen vroegere Nazi-misdadigers. In 2009 hadden de VS, waar Demjanjuk al zowat vijftig jaar woonde, de nazibeul uitgeleverd aan Duitsland. Na vrijlating uit een voorlopige hechtenis van bijna twee jaar vond de statenloze Demjanjuk een onderkomen in het rusthuis van Bad Feilnbach. De Duitse justitie had geoordeeld dat de man geen gevaar meer vormde en dat hij zich niet meer aan het gerecht zou onttrekken.

"De Oekraïense oorlogsmisdadiger John Demjanjuk was slechts een radertje in een groter geheel. Nu zijn definitieve beroordeling uitblijft zal zijn aandeel in de Holocaust een open zenuw blijven.", zegt historicus David Barnouw van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie NIOD. "Demjanjuk heeft altijd volgehouden dat hij nooit in Sobibor is geweest. "Van kamp Auschwitz kwamen nog mensen terug. Van Sobibor kwamen nauwelijks mensen terug", weet Barnouw.

Belga

Foto: AFP

Nu in het nieuws