Nog steeds onduidelijkheid over oorzaak busongeluk

Tijdens een druk bijgewoonde persconferentie vrijdagnamiddag in Sion heeft procureur Olivier Elsig verklaard welke pistes onderzocht zijn en welke oorzaken op dit moment uitgesloten kunnen worden. Een overzicht.

jatimmermans

Technisch onderzoek

De buschauffeur reed niet te snel. De snelheid lag een stuk lager dan de maximumsnelheid van 100 km/u in de tunnel. Uit de analyse van de tachograafschijf blijkt dat de chauffeur voldoende had gerust alvorens de rit huiswaarts aan te vatten. De camera's in de tunnel tonen dat de bus niet gehinderd werd door een ander voertuig. Het is ook uitgesloten dat de bus tegen de linkerwand botste alvorens te crashen tegen de muur aan de rechterkant.

Getuigenverhoren

Een tiental kinderen is ondervraagd. Geen van de kinderen heeft gehoord noch gezien dat de chauffeur een dvd aan het insteken was. Wel hebben de overlevenden verteld dat de videoschermen in de bus flikkerden, klaar om een video te laten starten. De lichten zouden ook al uit zijn geweest. De politie ondervraagt nog altijd getuigen die de bus hebben gekruist voor het ongeval.

Autopsie

Uit de autopsie op het lichaam van de buschauffeur blijkt dat hij een natuurlijke dood is gestorven, veroorzaakt door het ongeval. Er waren geen sporen van alcohol in zijn bloed. Uit de eerste resultaten blijkt dat de buschauffeur geen hartproblemen had en dat er geen andere medische problemen waren die aanleiding zouden kunnen geven tot het verlies van bewustzijn. Al wil dit niet zeggen dat deze oorzaak uitgesloten is.

Resterende hypotheses

Het gerecht wacht volgens Christian Varone van de Zwitserse politie (inzet) nog op de resultaten van de technische analyse van de bus. Daaruit moet blijken of een technisch defect de oorzaak kan zijn van de crash. Verder trekken de onderzoekers ook nog alle menselijke aspecten na: gezondheidsreden, onoplettendheid, een fout…

Marij Wyers en Karel Hemerijckx

Foto Belga

Nu in het nieuws