"Nood aan goede begeleiding"

"De reïntegratie van de overgebleven leerlingen van het zesdejaar van basisschool 't Stekske zal een werk van lange adem zijn." Dat zei crisispsycholoog Erik De Soir, die de school al drie dagen bijstaat, vrijdag.

jatimmermans

"Als er in een klas van tweeëntwintig leerlingen plots vijftien kinderen worden weggerukt, zorgt dat voor een enorme leegte", zegt crisispsycholoog Erik De Soir. "En meteen zit je dan ook met heel veel vragen: kunnen die leerlingen in hun school blijven? Kunnen ze nog in hetzelfde lokaal les krijgen? Dat zijn allemaal vragen waar in de komende weken een antwoord op gezocht zal moeten worden."

Al zijn die vragen volgens De Soir op dit moment nog niet prioritair. "Het is vooral belangrijk dat die leerlingen de komende tijd een heel goede begeleiding krijgen. We zullen moeten gaan kijken wat er allemaal in die hoofdjes van die kinderen speelt. Wat ze hebben gezien en meegemaakt. En dan is het belangrijk dat we die gevoelens op de juiste manier gaan kanaliseren."

Wel is het volgens De Soir opvallend hoe realistisch die getroffen kinderen met de ramp omgaan. "Die kinderen praten heel concreet over de ramp: 'Hoe durfde jij uit het raam van die bus te springen terwijl het zo hoog was en al dat glas daar lag', zei bijvoorbeeld een van de getroffen kindjes tegen een ander. Dat is heel herkenbaar bij kinderen van die leeftijd."

KoSn

Foto Belga

Nu in het nieuws