Co-stichter van energiedrank Red Bull overleden

De co-stichter van het bedrijf dat de energiedrank Red Bull aanmaakt, de Thaise miljardair Chaleo Yoovidhya, is zaterdag op 89-jarige leeftijd overleden, zo heeft Red Bull bekendgemaakt. Chaleo stierf door ouderdom.

avandamme

Volgens plaatselijke media was Chaleo afkomstig uit een bescheiden gezin van Chinese origine in de noordelijke Thaise provincie Phichit.Hij ging naar Bangkok om zijn broer in een apotheek te helpen. Later werd hij verkoper van farmaceutische producten en startte hij een firma voor farmaceutische producten op.

In 1987 stichtte de overledene met de Oostenrijker Dietrich Mateschitz Red Bull. Die had bij een bezoek aan Azië het bestaan van energiedranken ontdekt.Red Bull wordt aangemaakt in het bedrijf van Chaleo en is in meer dan zeventig landen te koop.

Voetbalclubs

Chaleo en Mateschitz bezaten elk 49 procent van Red Bull. De rest was in handen van een zoon van Chaleo. Red Bull is ook eigenaar van twee voetbalclubs: Red Bull Salzburg in Oostenrijk en de New York Red Bulls in de VS, alsmede een Formule 1 renstal.

Rijkste Thai

Het fortuin van Chaleo werd vorig jaar op 5 miljard dollar geschat, wat hem de op een na rijkste man van Thailand maakte, aldus het gespecialiseerde blad Forbes.Chaleo was twee keer getrouwd en is vader van elf kinderen.

Belga

Foto: archief

Nu in het nieuws