1 / 2

Zelfgetest: de vrouwelijke stofzuiger

Een stofzuiger speciaal op maat van jonge vrouwen gemaakt. Dat is wat de nieuwste stofzuigergeneratie belooft. Een staaltje van pure technologie, of een vernuftig marketingsysteem? Wij testen het voor jullie uit!

mgeysmans

De Dyson DC36 Ball heeft enkele opmerkelijke eigenschappen. Zo heeft hij geen zak maar een opvangreservoir dat je gewoon kan legen met een druk op de knop boven de vuilbak. De filter kan je dan weer gewoon onder de kraan afspoelen en hergebruiken, volgens Dyson moet je hem zelfs nooit vervangen. Het reservoir waarin het stof samengebald wordt, is met een simpel knopje te openen, waardoor je nooit in aanraking komt met het vuil. Erg handig voor allergiepatiënten. Door een extra filter naast de motor is de uitgestoten lucht trouwens erg zuiver, wat een extra anti-allergie voordeel oplevert.

Leuk, maar nu komt het vrouwelijke gedeelte. De stofzuiger is bijzonder klein, daardoor lichter dan de meeste stofzuigers (zo'n 6.26 kilogram), heeft allerlei handige gadgets waardoor je in de kleinste hoekjes kan komen én kan bijna niet omvallen omdat het helemaal geen wieltjes, maar een ballsysteem heeft.

Tijd voor een test!

"In het testcentrum in Maleisië testen niet alleen robots de stofzuigers om duurzaamheid maar ook mensen. Maaar mensen gaan veel hardhandiger om met hun stofzuigers dan robots", vertelt een persverantwoordelijke van Dyson me. Klopt! Ik kan de keren niet meer tellen dat mijn stofzuiger is omgevallen, van een trapje is getuimeld, tussen de deur heeft gezeten, met de hulpstukken naar boven is gesleept in plaats van het gebruikelijke handvat, … . Als er één waaghals is die letterlijk alles stuk kan krijgen, ben ik het wel.

Eerst dat 'niet kantelen' eens testen. Ik trek de stofzuiger verwoed alle kanten uit, maak er snelle, korte en gemene draaitjes mee en probeer het systeem te misleiden. Slechts enkele keren begint de stofzuiger te wankelen, maar tot een groots omkantelmoment komt het niet. Wat echter wel opvalt, is dat de kleine machine me overal gedwee volgt, zelfs als ik horizontaal begin te walsen.

Tijd om de hulpstukken uit te testen. De verschillende zuigkoppen zorgen ervoor dat je zowel onder erg lage kasten als in de kleinste hoekjes kan. En wat vooral leuk is: de stukken blokkeren niet. Gedaan met het wanhopige wapperen met de zuigmond om hem terug in 'normale' positie te krijgen. Aan de steel is trouwens een ingenieus knopje bevestigd voor klunzen als mij. Van zodra je dat ingedrukt houdt, lost de stofzuiger zijn zuigkracht. Ideaal als je dus verwikkeld bent geraakt in die ellenlange gordijnen, die o zo hip leken bij aankoop.

Design

Maar wat ons vooral opvalt, is het leuke design. De paarse bal, het compacte design en de 'cycloon technologie' die wij omschrijven als een mooi bloempje bovenop de machine. "Toch is James Dyson de oprichter en uitvinder van en bij het merk van mening dat de functie het design bepaalt. Hoe de stofzuiger eruit ziet, wordt bepaald door hoe het werkt en niet andersom", verzekeren ze ons bij Dyson.

Het normale parcours zit erop. Tijd voor het grovere werk. We nemen de stofzuiger bij de zuigmond vast en heffen het ding enkele keren vervaarlijk de lucht in. Maar nog steeds geen loskomende onderdelen. En ook op de trap blijft de stofzuiger vrolijk zijn ding doen zonder tegenpruttelen. Zelfs niet als we hem enkele treden naar onder laten vallen.

En dan is er nog een laatste puntje: de geur. Stofzuigers beginnen nogal eens te ruiken. In het begin hebben ze vaak een 'verbrand' geurtje, later krijgen ze een oud, muffig stankje. Maar ook dat lijkt hier te ontbreken. "Dat komt door onze filtertechniek, die ervoor zorgt dat de lucht die uitgestoten wordt erg proper en dus ook geurloos is.

Nadelen?

Qua functionaliteit heeft deze stofzuiger niet meteen minpunten. Maar op prijsvlak is hij wel een pak duurder dan andere stofzuigers uit zijn segment. Voor een DC36 Ball tel je namelijk 479 euro neer. Al spaar je natuurlijk wel de prijs van zakken uit. Gemiddeld betekent dat zo'n 276 euro op 5 jaar tijd.

NIET TE MISSEN