Toren kathedraal tot 2013 gesloten

De Belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal zal tot het einde van het jaar gesloten zijn voor het publiek omwille van restauratiewerken. Dat meldt de stad Antwerpen donderdag.

avandamme

De themarondleidingen waarbij de toren wordt beklommen zullen daarom dit jaar niet meer doorgaan. De vloerluiken zullen worden hersteld en de galmplanken worden vervangen. De vloerluiken bevinden zich naast de traptoren en dienen vooral om klokken van de benedenverdieping tot boven in de toren te tillen. De galmplanken of -berden zitten in de galmopeningen van de toren en hebben een dubbele functie. Enerzijds sturen ze het geluid van de klokken naar beneden, anderzijds verhinderen ze regeninslag.

Erfgoedwaarde

Van buitenaf zal er, op de stellinglift na, weinig van de restauratiewerken te zien zijn. De stad benadrukt dat de werken worden uitgevoerd met alle respect voor de erfgoedwaarde van het gebouw. De toren staat als een van de 56 belforttorens in België en Frankrijk op de lijst van het UNESCO-Werelderfgoed. Het is tevens de hoogste toren van de Onze-Lieve-Vrouwe kathedraal.

De werken vinden plaats van maart tot oktober, maar pas vanaf 2013 zullen er nieuwe rondleidingen worden georganiseerd. Op Open Monumentendag in september zal de toren uitzonderlijk worden opengesteld.

Belga

Foto: Wim Hendrix

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio