Ruime kans op poollicht

Door de aankomst van een nieuwe schokgolf van de Zon is er vrijdagavond 75 procent kans op poollicht, zo heeft poollicht.be vrijdag gemeld. Vrijdagmorgen is een nieuwe plasmawolk (CME) van de Zon bij de Aarde aangekomen.

De snelheid van de zonnewind is gestegen naar 900km per seconde, wat volgens de gespecialiseerde website meer is dan de vorige CME-aankomst. Het interplanetair magnetisch veld maakte ook op datzelfde moment terug een sprong en is sterk zuidwaarts gedoken met een zware G3 klasse geomagnetische storm. De site voorspelt 75 procent op waarneming van het spectaculaire noorderlicht in onze streken.

Ondertussen woedt er een protonenstorm van de klasse S2, wat gemiddeld 25 keer voorvalt binnen een zonnecyclus (van elf jaar). Anderzijds heeft zich vrijdag een uitbarsting van de klasse M6.3 voorgedaan vanuit zonnevlekkegroep 1429 op onze ster. Volgens het gespecialiseerde centrum SIDC binnen de Koninklijke Sterrenwacht van België zou de plasmawolk in de nacht van zondag op maandag aankomen, met mogelijk een zware geomagnetische storm als gevolg.

Belga

Nu in het nieuws