Doel krijgt positief rapport

Doel krijgt positief rapport

Doel krijgt positief rapport

Print
Beveren-Waas - Een internationaal team van experts beëindigde donderdag een opvolgingsaudit in de kerncentrale van Doel. Op een periode van twee jaar werden tien van de vijftien verbeteringspunten opgelost, goed voor een positief rapport.
Op vraag van de federale overheid ontving de kerncentrale in 2010 voor de eerste keer een Operational Safety Review Team (OSART) van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Een team van vijftien internationale experten nam de werking van de centrale grondig onder de loep en vergeleek de veiligheidsprestaties met de beste internationale standaarden.

Er werden veertien 'goede praktijken' vastgesteld, domeinen waarin de kerncentrale wereldwijd een voorbeeld is. Daarnaast werden ook vijftien verbeteringspunten geformuleerd.

Vier experts keerden nu terug naar Doel om te beoordelen in welke mate de opmerkingen opgevolgd werden. Ze rondden donderdag hun missie af en het rapport voor Doel is bemoedigend.

"Tien van de vijftien verbeteringspunten zijn volledig opgelost en duurzaam opgenomen. Ook voor de overige vijf is er aanzienlijke vooruitgang geboekt. De reden waarom ze nog niet volledig weggewerkt zijn is het tijdsbestek. Op een periode van twee jaar kan niet alles opgelost worden", legt communicatieverantwoordelijke van de kerncentrale Doel Katrien Denef uit. "Het OSART-team oordeelde in elk geval dat de vooruitgang van geen enkele aanbeveling ontoereikend was."

Welke werkpunten er precies over blijven, mocht de kerncentrale niet meedelen. Daarvoor is het wachten op het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), die het rapport later publiceert en donderdag akte nam van de resultaten van de opvolgingsaudit.STTI

Foto Jan Van der Perre

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio