Het nieuws van toen, nu online

Op de website van de Erfgoedbank Waasland kan voortaan gegrasduind worden in zo'n 60.000 oude krantenpagina's die dateren van de periode 1855 tot 1949.

drombouts

De Erfgoedcel Waasland en haar partners werkten lange tijd aan het project. Door de omvang van de collectie en verschillende technische knopen die doorgehakt moesten worden, komt het digitale krantenarchief een goed jaar laten online dan gepland.

"We hadden oorspronkelijk gehoopt om de kranten bij het lanceren van de nieuwe website aan te kunnen bieden. Het was een zwaar traject maar vanaf nu kunnen enthousiastelingen naar hartenlust op zoek naar het nieuws van toen", zeg Bart Ooghe van de Erfgoedcel.

"In totaal gaat het om 13.000 kranten of 60.000 krantenpagina's die het dagelijkse leven in het Waasland en daarbuiten tot leven brengen in tijden van onder meer industriële revoluties, de Frans-Duitse oorlog, de Wereldoorlogen en het Interbellum."

De historische kranten De Klok van het Land van Waes, De Schelde, Gazette van Beveren-Waas, Gazette van Lokeren, Gazette van St. Nicolaes en Gazette van Temsche staan online. De vroegste pagina dateert van 1855. Bibliotheca Wasiana en de verschillende gemeentearchieven waren de belangrijkste leveranciers van de erfgoedstukken.

"We hebben een uitgebreid archief maar om hoeveel mappen of artikels het gaat, valt moeilijk te zeggen", vertelt Alex Baeck, archiefmedewerker van Temse. "Eén ding is zeker: de oude artikels online raadplegen zal heel wat vlotter gaan dan de papieren versie opzoeken."

De kranten kunnen het makkelijkst doorzocht worden via de uitgebreide zoekfunctie op de website van de Erfgoedbank Waasland. Door één of meerdere zoektermen in te geven, verschijnen de kranten waarin de begrippen voorkomen. Voor meer hulp kan u ook steeds de zoektips raadplegen.

Naast artikels over pakweg "moedige pompiers die zich dapper van hunnen plicht hebben gekweten" kunnen ook opmerkelijke reclameberichten en zoekertjes teruggevonden worden.

Zo bleek op het einde van de negentiende eeuw 'een kwaart liter' van de gezondheidslikeur Elixir de Beveren voldoende 'voor een kolieklijdend paard of rund te genezen', maakte Sunlightzeep in 1911 'de wasch een kinderspel voor het meisje van veertien jaar' en garandeerde De Nieuwe London van 1884 tot aan WO I grijze haren te doen verdwijnen binnen enkele dagen.

Foto Bibliotheca Wasiana: de Scheldebrug Temse/Bornem in 1949.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio