Paëlladag in Pulle ten voordele van project in Peru

Paëlladag in Pulle ten voordele van project in Peru

Paëlladag in Pulle ten voordele van project in Peru

Print
Zandhoven -

De liefde kan een leven helemaal ondersteboven gooien. Beste bewijs is Sabine Van Hauwaert (36) uit Pulle, die haar hart verloor aan een Peruaanse acteur en samen met hem nu een ngo en hoeve runt aan de rand van het regenwoud in Peru.
Samen met haar drie zonen Kyram (9), Mirko (4) en Ilian (2) logeert Sabine nu vijf weken bij haar ouders.
Eind maart vertrekt ze alweer, maar eerst wordt er op 17 maart in De Griffel in Pulle nog een paella- en ontmoetingsdag ten voordele van haar ontwikkelingsproject Sachahuasi (een samentrekking van sacha (boom) en huasi (huis)) in Peru georganiseerd.
In 1999 trok landbouwingenieur Sabine op reis. Een trip met grote gevolgen, want in Peru leerde ze theateracteur Roberto Marmanillo Manga (47) kennen. Het koppel trouwde en woonde drie jaar in de Filippijnen, waar Sabine werk vond voor een ngo. Hun oudste zoon Kyram werd in de Filippijnen geboren. Toen hij zes maanden oud was, moest het gezin de streek waar ze verbleven ontvluchten.
"We zaten op een zuidelijk eiland waar een soort burgeroorlog woedde", vertelt Sabine. "Tot 2004 hebben we dan in België gewoond.
Intussen hadden we 25 hectaren gekocht in de streek van Echarati (department Cusco) in Peru, met de bedoeling er een boerderij te starten voor solidair agrotoerisme, in combinatie met ontwikkelingshulp." Zeven jaar later verbouwt het gezin Marmanillo koffie en cacao aan de rand van het regenwoud. Vrijwilligers helpen mee op de plantage en u kunt er als toerist logeren.
Naast de boerderij (Sachahuares), hebben ze ook een kleine ngo -Sachahuasi, vooral gericht op milieueducatie in scholen- en een bibliotheek.
"Peru kampt met een groot afval- en brandenprobleem. Vuilnis wordt gewoon op straat achtergelaten.
In de scholen leer ik de kinderen recycleren en sorteren. Tijdens boomaanplantingen probeer ik ze de waarde van een boom bij te brengen." "Voorts is er een groot brandenprobleem. Door gebrek aan middelen en kennis branden de boeren hun velden af, met het risico dat het vuur overslaat op het amazonewoud." Dankzij de bibliotheek van Sachahuasi, krijgen de kinderen uit het dorp toegang tot boeken. "Onderwijs op het platteland is van een heel laag niveau. Met de bib en computerlessen, proberen we de kinderen meer kansen te geven." Of er sinds haar laatste bezoek aan België veel veranderd is? "Nee, alleen dat er nu allemaal zonnepanelen op de daken liggen. Behalve mijn familie, mis ik weinig of niks, alleen bruine suiker en pickles. Onze chocola en koffie maken we zelf, en die is beter dan hier." Zaterdag 17 maart, zaal De Griffel, Dorpsstraat in Pulle. Vanaf 15u gebak en drank ten voordele Sachahuasi, rond 17u optreden Buenas Notjes en paëlla. Reserveren enkel nodig voor paëlla bij anna.viskens@telenet.be of 0477.32.07.47 (voor 14 maart).

Kristin Matthysse
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio