"Hotelprijzen moeten stijgen"

Print
Het aantal hotelovernachtingen in Antwerpen steeg in 2011 met vijf procent, maar de voorbije tien jaar bleef de prijs voor een kamer quasi onveranderd. De Antwerp Hotel Association wil meer grote congressen en evenementen naar Antwerpen halen, om zo de prijs de hoogte in te krijgen.
Didier Boehlen, general manager van Radisson Blu en voorzitter van de Antwerp Hotel Association, bevestigt deze tendens. De stijging van het aantal overnachtingen zou hoofdzakelijk te danken zijn aan een toename van het aantal toeristen. "Trekpleisters als het Museum aan de Stroom en inspanningen van de stad Antwerpen om meer toeristen naar Antwerpen te lokken, hebben hun vruchten afgeworpen."   Ondanks deze stijging blijkt een verhoging van het aantal plaatsen lang niet aan de orde. Volgens het Hotelrapport - dat onderzoekers van de Plantijn Hogeschool jaarlijks opmaken - bleek dat de bezettingsgraad in Antwerpen in 2010 66,01% bedroeg. De cijfers voor 2011 worden pas binnen enkele maanden bekendgemaakt.

Het hotelaanbod in Antwerpen is vandaag goed voor zo'n 4700 kamers. "De voorbije tien jaar is dat nauwelijks veranderd. Dat aanbod volstaat ook, er is geen behoefte aan extra kamers", geeft Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Association aan. "Wel is het zo dat de gemiddelde prijs voor een overnachting hoognodig moet stijgen. De voorbije tien jaar bleef ook die min of meer constant, terwijl de hotels hun vaste kosten wel de hoogte zagen ingaan. De opbrengst per kamer ging er dus behoorlijk op achteruit. Wil Antwerpen weer aantrekkelijk worden voor buitenlandse investeerders en hotelketens, moet die kamerprijs stijgen."

Ruben Aerts

.

Nu in het nieuws