Inbrekers nemen vaker bus en trein

De federale politie heeft een nieuwe trend bij inbrekers vastgesteld: zij kiezen steeds vaker voor het openbaar vervoer. De politie van Turnhout is zelfs al gestart met gerichte controles op bus en trein.

ikerremans

De politiezone Turnhout heeft te kampen met een serieuze stijging van het aantal inbraken. Maar ondanks veelvuldige acties, veelal autocontroles, kon ze toch niet meer daders oppakken. Daarnaast stelde de politie vast dat vooral de inbraken overdag een toename kenden.

Nu weet ze ook waarom. “Inbrekers kiezen steeds vaker voor de trein en de bus om zich te verplaatsen”, zegt zonechef Roger Leys. Ook de federale politie heeft al vastgesteld dat het openbaar vervoer steeds populairder wordt bij inbrekers. Het omzeilen van gerichte autocontroles en anti-inbraakacties lijkt een van de voornaamste redenen daarvoor.

In Turnhout vermoeden ze dat ook het systeem van bewakingscamera’s rond de stad een rol speelt. Elke wagen die binnenkomt of vertrekt, wordt gefilmd. De politiezone is intussen gestart met gerichte controles op trein en bus.

Dadersgroepen

Politie en gerecht in ons land voeren al jaren een verbeten strijd tegen rondtrekkende dadergroeperingen. Ze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Roemenië, Servië, Bulgarije en Litouwen.

Ze leggen grotere afstanden af dan andere daders om hun feiten te plegen en ze zijn op zoek naar buit die makkelijk vervoerbaar is, die ze snel kunnen doorverkopen en met hoge financiële opbrengst, zoals juwelen en cash geld.

VTT, TG