Jonge acteurs spelen voorstellingen in asielcentrum

Jonge acteurs spelen voorstellingen in asielcentrum

Jonge acteurs spelen voorstellingen in asielcentrum

Print
Ravels - Op 8, 9 en 10 maart staan de jongeren van het Toneeltuinhuisje in Weelde op de planken met hun nieuwe voorstelling over een Bosnische asielzoeker. Die spelen ze op een wel erg toepasselijke locatie: het tijdelijke asielcentrum.

Voor de inwoners van Weelde kon de nieuwe voorstelling van het Toneeltuinhuisje niet actueler zijn. Sinds januari 2011 telt Weelde namelijk zo’n vijfhonderd inwoners extra, door de komst van het tijdelijke asielcentrum aan de voormalige NAVO-basis aan het Geeneinde. Nog tot eind mei zorgt het Rode Kruis er voor de noodopvang van mensen die net in ons land aangekomen zijn.

Op 8, 9 en 10 maart bouwen de acteurs van het Toneeltuinhuisje een deel van het asielcentrum om tot theaterzaal, want dan spelen ze er het stuk "Mirad, een jongen uit Bosnië". Die opvoering vertelt het verhaal van een 13-jarige jongen die een Servische moeder en een Bosnische vader heeft. Nadat zijn ouders en zusje sterven tijdens de burgeroorlog in Bosnië, vlucht Mirad naar België waar hij in een asielcentrum terecht komt. "We hebben dit stuk uitgekozen omdat het verhaal zo pakkend is, niet omdat er in Weelde nu een asielcentrum is", vertelt acteur Nic Andriessen. "Pas later bedachten we dat het asielcentrum de perfecte locatie is. En de begeleiders in het centrum vonden dat meteen een leuk idee."

De bewoners van het asielcentrum krijgen ook de kans om naar de voorstelling te komen kijken. "We spelen gewoon in het Nederlands, zodat ze ook echt in contact komen met onze taal", zegt Nic. "Tijdens onze repetities kregen we al grappige reacties, omdat de bewoners vaak niet goed snappen wat we aan het doen zijn. Voor één scène dansen onze acteurs uitbundig op vrolijke muziek. Sommige bewoners vonden dat zo aanstekelijk dat ze luid begonnen mee te klappen. Na de repetitie wilden ze tonen wat zij allemaal kunnen." Met deze voorstelling zijn de acteurs van het Toneeltuinhuisje niet aan hun proefstuk toe, want de vereniging speelt al sinds 2001 één of meerdere toneelstukken per jaar. Vorig jaar speelden ze nog het komische stuk "Napels Zien en Sterven", als eerbetoon aan hun mede-actrice en vriendin Lynn Jansens, die in augustus 2009 samen met haar ouders stierf bij de brand in tuincentrum De Koster in Weelde.

De voorstellingen van "Mirad, een jongen uit Bosnië" gaan door op 8, 9 en 10 maart, telkens om 20u in het asielcentrum aan het Geeneinde in Weelde. Inkom kost zes euro in voorverkoop en zeven euro aan de kassa. Reserveren kan via e-mail dirkjanssen999@hotmail.com of 014/65.93.00.

www.wix.com/toneeltuinhuisje/site

Kathleen VAN BEURDEN

Foto Mia Uydens

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio