Centrale databank van slachtoffers op komst

Centrale databank van slachtoffers op komst

Centrale databank van slachtoffers op komst

Print
Er komt een centrale databank van slachtoffers binnen het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zei dit gisteren in de Kamer aan Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).

Het project is een volgende fase in het plan van procureur Herman Dams (foto) om slachtoffers van misdrijven automatisch in te lichten als hun dader vrijkomt.

Op 1 januari 2010 startte de Antwerpse procureur Herman Dams met een uniek experiment: alle slachtoffers die dat wensten zouden op een informele manier onmiddellijk worden ingelicht als "hun dader" vrijkwam. De politie stelt in het gerechtelijk arrondissement Antwerpen een 'slachtofferformulier' op telkens een verdachte naar het parket of de onderzoeksrechter wordt gestuurd. Slachtoffers die dat formulier invullen worden dan ingelicht als de dader wordt vrijgelaten.

In 2010 vulden 400 slachtoffers het formulier in en in 2011 al meer dan dubbel zoveel: 880.

Inbraken

Turtelboom zegde dat nu wordt onderzocht hoe het systeem kan worden uitgebreid naar slachtoffers van misdrijven waarvan de dader nog niet gekend is. Daarvoor moet het systeem echter geïnformatiseerd worden.

Het kan immers zijn dat de dader van een woninginbraak pas maanden later in een andere politiezone wordt gevat dan die waar de inbraak werd gepleegd. De zone waar de dader wordt gevat moet dan weten dat het slachtoffer in een andere politiezone heeft gemeld dat het moet worden ingelicht van alle vrijlatingen.

De Antwerpse politie werkt daarom een "Arrondissementele Databank Slachtoffers" uit. Dat project wordt de komende weken afgerond, zodat men kan starten met proefdraaien. Een nieuwe evaluatie van het unieke project gebeurt in april 2012. Er zijn momenteel nog geen plannen om het systeem uit te breiden naar andere gerechtelijke arrondissementen.

Meer over dit experiment vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Archieffoto Wim Hendrix

Nu in het nieuws