Turtelboom "deblokkeert" rechtszaak tegen Unisys

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil de rechtszaak tegen de firma Unisys "deblokkeren". Dat zegde ze zopas in de Kamer aan Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).

jdewit

Unisys moest in opdracht van toenmalig justitieminister Marc Verwilghen (Open Vld) het gerecht informatiseren. Er zou één centraal informaticasysteem komen voor alle gerechtelijke diensten en dat zou Phenix heten. Maar alles liep mis.

Schadevergoeding

Na diverse ingebrekestellingen zegde de opvolgster van Marc Verwilghen op Justitie, Laurette Onkelinx (PS), het contract met Unisys op en ze stapte naar de rechter.

Op 16 april 2007 vroeg Onkelinx van Unisys een schadevergoeding van 27,9 miljoen euro voor betaalde facturen voor slecht uitgevoerde werken, voor vertragingen en voor de nutteloze inzet van overheidspersoneel.

Unisys stapte daarop ook naar de rechter en vroeg 18,5 miljoen van de Belgische staat omdat het contract niet werd nageleefd, omdat het bedrijf imagoschade leed en procedurekosten moest maken.

Erfenis

De zaak kwam voor de Brusselse rechtbank, maar ze ligt al geruime tijd stil omdat de ministers na Onkelinx geen instructies meer gaven aan de advocaten van de Belgische staat.

Turtelboom zegde dat ze deze zaak geërfd heeft en dat ze de advocaat van de staat al heeft gezien. "De zaak zal heel binnenkort gedeblokkeerd worden", zo luidde het. Tot nu toe heeft de staat al 202.248 euro aan advocatenkosten betaald.

Meer over de mislukking van Unisys vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW Foto PhotoNews

Vastgoed

Jobs in de regio