1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

N-VA wil Commissie-Vermeersch heroprichten

Kamerlid Theo Francken (N-VA) wil dat de Commissie-Vermeersch opnieuw wordt opgericht. Die Commissie onderzocht einde jaren negentig de manier waarop illegalen uit het land worden verwijderd. Francken zegde dat zopas tijdens het debat over het wetsontwerp dat een open terugkeercentrum voor illegalen mogelijk maakt.

jdewit

Deze Commissie-Vermeersch kwam er na het dodelijke ongeval van Semira Adamu op 22 september 1998 (foto links). Die was bij een uitwijzing gestikt toen een begeleidende rijkswachter haar een kussentje op het gezicht drukte om haar stil te houden.

Een Commissie onder leiding van de bekende Gentse moraalfilosoof Etienne Vermeersch (foto boven) moest van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Luc Van Den Bossche (SP) nagaan welke dwang men kon gebruiken tegen balorige illegalen. Ze moest een nieuw beleid voor gedwongen verwijdering uitwerken en leverde twee rapporten af.

15.000 euro per verwijderde illegaal

Francken: "Nu is de gedwongen verwijdering te duur, ze zou schommelen tussen 10.000 en 15.000 euro per illegaal. Dat komt omdat er te veel begeleiders mee gaan. Men zou dat moeten beperken tot twee in plaats van soms vier of meer per illegaal nu. De Commissie-Vermeersch moet opnieuw samengeroepen worden om een nieuw en goedkoper beleid voor gedwongen verwijdering uit te stippelen."

Staatssecretaris voor Migratie Maggie De Block (Open Vld) zegde dat ze al contact met Vermeersch heeft gehad, maar over een mogelijke heroprichting van zijn Commissie sprak ze zich niet uit. Ze gaf wel mee dat in 2011 3.674 illegalen gedwongen werden verwijderd. Maar die cijfers worden door Francken betwist.

Lees ook: Het tweede rapport van de Commissie-Vermeersch.

Het eerste rapport van de Commissie-Vermeersch

JDW Archieffoto's PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER