1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zeldzame zwarte populier in Muizen hersteld

Dankzij een Europees project voor plattelandsontwikkeling heeft Regionaal Landschap Rivierenland een zeldzame boom hersteld.

Sven Van Haezendonck

De Europese zwarte populier langs de Dijle in Muizen (Mechelen) is de meest zeldzame inheemse boomsoort in Vlaanderen. De soort is in haar voortbestaan bedreigd. “Wij werken aan het behoud van het laatste autochtone exemplaar in de provincie Antwerpen. De uitvoering van het onderhoudsplan is gestart met de eerste snoeiwerken”, zegt Ankatrien Boulanger, waarnemend coördinator van Regionaal Landschap Rivierenland.

Projectverantwoordelijke Tim Ghysels: “De boom is onderhouden als knotboom en bevindt zich momenteel in een staat van achterstallig onderhoud. De stam is hol en op de knot zijn verschillende zware takken gevormd. Het risico op uitbreken van deze takken of het volledig instorten van de boom is reëel.” Omdat het risico groot is dat de boom deze herstelmaatregel niet overleeft wanneer die uitgevoerd wordt in één snoeibeurt, is een onderhoudsplan opgemaakt dat de werken spreidt over een achttal jaar.

Regionaal Landschap Rivierenland zet zich al enkele jaren in voor het behoud van het unieke erfelijke materiaal van bomen en struiken die van nature in Vlaanderen voorkomen. Zo worden zaden geoogst van deze planten van bij ons, en worden afzonderlijke exemplaren beschermd door aangepaste beheerwerken.

Foto Regionaal Landschap Rivierenland.

SVH

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio