Aantal schijnhuwelijken neemt toe

Vorig jaar kregen 10.728 huwelijken in ons land de stempel 'verdacht'. Een absoluut record en 15 procent meer dan in 2010. "Huwen om aan een verblijfsvergunning te geraken blijft populair", zegt Katrien Jansseune van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

jatimmermans

Elk jaar beloven 40.0000 koppels elkaar eeuwige trouw. Maar niet bij elk koppel is die intentie zo oprecht. De Dienst Vreemdelingenzaken kreeg vorig jaar bijna 11.000 meldingen binnen dat er iets verdachts was. Bij 5909 meldingen (55 procent) moest het koppel nog trouwen, in 4819 gevallen was dat al gebeurd, vaak in het buitenland.

Maar koppels die willen frauderen, vallen vaak snel door de mand. Bijvoorbeeld omdat een van de partners veel ouder blijkt te zijn dan de andere, of omdat ze niet dezelfde taal spreken en ze elkaar eigenlijk niet verstaan. Vaak stelt de ambtenaar van de burgerlijke stand als eerste het misbruik vast.

Samenwerking

"Maar we krijgen ook meldingen van politie en parket", zegt Jansseune van DVZ. "Die samenwerking is vorig jaar nog intensiever geworden en loopt bijzonder goed. Dat zien we terug in de resultaten."

Het zijn vooral mensen met een Marokkaanse, Turkse of Algerijnse nationaliteit die huwen om aan verblijfspapieren te geraken. Wie betrapt wordt, kan zijn verblijfsvergunning verliezen. Het parket kan een celstraf tot drie maanden cel opleggen en de Belgische nationaliteit afnemen.

Meer over de visie van de parketten op de hervorming van de wet op het schijnhuwelijk, vindt U op de expertenpagina van John De Wit (in punt 2.3).

WB

Foto EPA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio