Franky De Keyzer is de populairste Belgische magistraat

De Antwerpse substituut-procureur-generaal Franky De Keyzer is de populairste Belgische magistraat. En liefst vijf van de elf Nederlandstalige magistraten van de nieuwe Hoge Raad voor Justitie (HRJ) zijn Antwerpenaars. Dat blijkt uit de resultaten van de verkiezingen voor de HRJ, die vrijdag plaatshadden.

jdewit

2.277 Belgische magistraten hebben vrijdag in stembureaus in alle 27 gerechtelijke arrondissementen in ons land, de 22 nieuwe magistraat-leden van de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) gekozen. De HRJ moet rechters voordragen voor benoeming en bevordering om zo de politieke invloed in het gerecht terug te dringen. Hij handelt ook klachten van burgers af. De HRJ kan bovendien audits doen naar de werking van een bepaalde rechtbank of parket. Zo onderzoekt de HRJ momenteel wat de parketmagistraten en onderzoeksrechters fout deden in het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel. Maar de HRJ kan zelf geen tuchtsancties opleggen. De HRJ geeft bovendien adviezen over zaken die de rechters aanbelangen. Zo wil hij bv. dat het assisenhof wordt afgeschaft.

De HRJ telt 44 leden, onder wie 22 magistraten onder wie 11 Nederlandstaligen. Tien van de 26 kandidaten voor de elf Vlaamse zitjes kwamen uit de provincie Antwerpen. Vijf van hen zijn verkozen: Franky De Keyzer (parketmagistraat op het Hof van Beroep) is met 340 stemmen de populairste Vlaamse magistraat. Hij is tevens de populairste Belgische magistraat, want in Franstalig België prijkt Eric Staudt op nummer één met 235 stemmen. De Keyzer is bij het grote publiek vooral bekend als procureur in het proces tegen de racistische moordenaar Hans Van Themsche.

Verder werden verkozen uit Antwerpen: de Kontichse vrederechter Erik Van Den Eeden (265 stemmen), jeugdrechter Katrien Geukens (190), jeugdrechter Christian Denoyelle (165) en persraadsheer Nico Snelders (151).

De nieuwe HRJ zetelt vanaf september. Eerst moet de Senaat nog 22 "externen" (advocaten, professoren en mensen uit het middenveld) benoemen. Het mandaat van de leden duurt vier jaar.

Een inside-verhaal over de werking van de HRJ vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Archieffoto