Tweede verdachte in dood sektelid Renate Jonkers pleegt zelfdoding

Opnieuw heeft één van de verdachten in het dossier rond de dood van de Nederlandse Renate Jonkers, zelfdoding gepleegd. Het gaat om de 55-jarige Nederlander Frans M., die net als drie andere verdachten naar het hof van assisen was doorverwezen. De man pleegde zelfdoding in de eindejaarsperiode. Dat vernam Belga van zijn advocaat, meester Frédéric Thiebaut. Jonkers kwam in december 2007 in Bekkevoort om het leven bij een 'genezingsritueel', dat werd uitgevoerd door hoofdverdachte Drazen Zabek en vier van zijn sekteleden. Ook Zabek pleegde eerder al zelfdoding.

ccardinaels

Renate Jonkers was lid geworden van de sekte nadat ze in Eindhoven een cursus had gevolgd bij de Serviër Drazen Zabek. De vrouw had ook een tijd lang een relatie met Zabek. De twee kwamen toen samen aan de kost als levende standbeelden, in de buurt van de Groenplaats in Antwerpen. Zabek poseerde als schilder Antoon van Dyck, Jonkers beelde Maria met kind uit.

Sekteritueel

Hun relatie liep op de klippen, maar eind 2007 zocht Jonkers toch terug contact met haar ex-vriend Zabek. Hij besliste dat ze eerst een genezingsritueel zou moeten ondergaan om haar te bevrijden van haar negatieve gevoelens. Zabek en vier andere sekteleden gingen in een kring rond Jonkers zitten. De vier sekteleden roffelden met hun vingers op haar buik, terwijl Zabek een dun touw rond haar handen, benen en nek bond. Volgens sommige getuigen sloeg hij haar ook met een glazen staaf. Jonkers overleefde het genezingsritueel niet.

Pogingen om Jonkers met muziek weer tot leven te wekken waren tevergeefs. De sekteleden begroeven haar lichaam in de tuin van de villa in Bekkevoort, waar het ritueel plaatsvond. Daar werd het in mei 2008 ook opgegraven.

Zabek en de vier andere sekteleden vlogen achter de tralies en werden vervolgd voor doodslag. Drazen Zabek pleegde in 2009 zelfdoding in de gevangenis, en in de eindejaarsperiode deed een ander sektelid dus hetzelfde. De drie nog in leven zijnde sekteleden zullen eind 2012 terecht moeten staan, aldus het Leuvense parket. De precieze datum ligt nog niet vast.

Vastgoed

Jobs in de regio