Trucks met molenwieken vanavond weg uit Bilzen

De drie vrachtwagens met windmolenwieken die al dagen geblokkeerd staan langs de E313 in Bilzen vertrekken deze avond dan eindelijk toch. Duitsland bezorgde de Belgische administratie FOD Mobiliteit een technisch document dat verklaart dat het transport ook met 70 per uur kan rijden. Daarmee haalt het konvooi de minimumsnelheid om op een Belgische snelweg te rijden. Dat staat vandaag in Het Belang van Limburg.

ccardinaels

Vanavond kunnen de drie Duitse chauffeurs dus eindelijk hun 72 meter lange trucks met oplegger starten. De Belgische administratie FOD Mobiliteit leverde gisternamiddag om drie uur een nieuwe vergunning af. “In de aanvraag van de vervoerder zat nu een nieuw attest van de Duitse overheid. Dat zegt dat 70 per uur haalbaar is, mits een lichte aanpassing van de manier van transporteren. Op basis daarvan hebben we een nieuwe vergunning geleverd”, bevestigt Thomas De Spiegelaere van FOD Mobiliteit.

Ook op het terrein is het een en ander aangepast. Drie karren, eerst vastgekoppeld aan een opligger, staan nu los. Daardoor hebben de wieken nu een overhang van ruim tien meter. “Maar dat mag”, zegt Marc Ballet, directeur van European Permit Service, het betrokken Nederlandse bedrijf dat vergunningen en begeleiding organiseert voor uitzonderlijke transporten. “Het transport wordt ook, zoals voorgeschreven, begeleid door negen wagens."

Meer dan 18.000 kg

In Oostende zijn in de nacht van donderdag op vrijdag wel al de eerste drie windmolenwieken van elders aangekomen. In totaal zullen er tussen februari en oktober 2012 90 windbladen in Oostende toekomen, goed voor 30 windmolens. "De eerste wiek kwam aan omstreeks 22.15 uur. Kort daarna zijn de andere twee wieken aangekomen", luidt het. Volgens de haven hebben de wieken elk een lengte van 61,5 meter en wegen ze 18.841 kg per stuk. De eerste turbines en torensecties zullen via de zee rechtstreeks op de Rebo-terminal gelost worden. Dat is voorzien voor woensdag 7 maart.

Foto: De drie Duitse chauffeurs vertrekken vanavond met hun transport uit Bilzen.

MEER OVER Bilzen