Stad in beroep tegen vergunning tweede spoorontsluiting haven

De stad Antwerpen zal beroep aantekenen tegen de bouwvergunning die het Vlaams Gewest heeft toegekend aan de zogenaamde 'vertakking Oude Landen' die spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel plant voor de tweede spoorontsluiting van de Antwerpse haven. Dat heeft het Antwerpse college van burgemeester en schepenen vrijdag beslist.

Belga

Het stadsbestuur wordt hierin gesteund door de districten Merksem en Ekeren, die vrezen voor de leefbaarheid op hun grondgebied als de spoorontsluiting er bovengronds komt, zoals nu gepland staat.

"Wij benadrukken voor alle duidelijkheid wel dat we absoluut vragende partij zijn voor de tweede spoorontsluiting. Die is immers noodzakelijk voor de haven en het is zeker positief dat daar nu eindelijk aan gewerkt wordt", verklaarde Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a; foto) vrijdag. "Maar wij vragen als stadsbestuur al lang om die ondergronds aan te leggen."

De districten Merksem en Ekeren steunen de beslissing van het stadsbestuur. Een bovengrondse verbinding vormt volgens het Merchtemse districtsbestuur een bedreiging voor de aanleg van het nieuwe Laaglandpark en zou betekenen dat de spoorontsluiting pas in Schoten ondergronds kan gaan.

Foto Jan Van der Perre

Vastgoed

Jobs in de regio