Inspecteur zoekt info over knappe vrouwen in politiedatabanken

Inspecteur zoekt info over knappe vrouwen in politiedatabanken

Inspecteur zoekt info over knappe vrouwen in politiedatabanken

Print
Een wijkinspecteur van de politie van Houthalen-Helchteren kreeg donderdag van de Hasseltse strafrechter de gunst van de opschorting van de uitspraak.De man werd schuldig bevonden aan inbreuken op de privacy door het onnodig raadsplegen van de databanken, waartoe hij als politie-ambtenaar toegang had.

Tussen juli 2009 en september 2010 zou hij 29 keer onterecht het Rijksregister, de Algemene Nationale Gegevensbank en de verkeersdatabank hebben bezocht. De Houthalense inspecteur zocht onder meer informatie over knappe vrouwen, maar ook over bekenden, vrienden en zelfs familieleden.

"Het consulteren van databanken loopt bij de politie de spuigaten uit", aldus de aanklager, die een celstraf van drie maanden, met uitstelvorderde. "Bij het overlijden van de zangeres Yasmine werden de databanken meer dan duizend keer geraadpleegd."

De inspecteur had zich eerder, in de periode dat hij in Brussel werkte, al bezondigd aan het ongeoorloofd gebruik van de databanken. Toen kostte hem dat een tuchtsanctie.

Toonbeeld

De man voerde tijdens zijn proces aan dat hij geen misbruik heeft gemaakt van de geraadpleegde gegevens en dat hij het beroepsgeheim dus niet heeft geschonden. "Het hoorde bij mijn opzoekwerk als wijkinspecteur" beweerde hij. "Collega's doen hetzelfde."

Volgens zijn advocate is de inspecteur een toonbeeld: "Hij deed zijn job heel graag."

Zijn nieuwsgierigheid kostte de beklaagde ditmaal een schorsing van twee maanden en een dagvaarding om voor de correctionele rechtbank de verschijnen. De rechter oordeelde nu dat zijn consultatie van de gegevens "verder ging dan het opzoeken van een geboortedatum".

Momenteel is de politieman in loopbaanonderbreking. Hij koestert plannen om aan de slag te gaan in een privéveiligheidsdienst.

JaNi
Archieffoto PhotoNews

MEEST RECENT