"Telenet doet wat het wil"

Telenet drukt het gaspedaal van de digitale tv fors in: Tegen de zomer verdwijnen de BBC-kanalen in zowat heel Vlaanderen achter de decoder. Test-Aankoop trekt aan de alarmbel. "Telenet doet vanuit z'n monopolie wat het wil, en de Vlaamse overheid kijkt machteloos toe", luidt het.

In zowat heel Vlaanderen verdwijnen BBC1 en 2, ZDF en France 2 uit het klassieke analoge aanbod van kabelmaatschappij Telenet. Naargelang de regio waar u woont verdwijnen mogelijk ook CNN, Arte, Rai uno en de andere Duitse zenders achter de decoder, ze zijn enkel nog te bekijken via digitale televisie.

Telenet heeft naar eigen zeggen meer ruimte op de kabel nodig, voor digitale televisie maar ook voor internet en andere diensten. Analoge tv-kanalen zijn grote slokoppen van bandbreedte, vergeleken met wagens op een autostrade nemen ze volgens Telenet verschillende rijvakken in.

Bekijk hier een overzicht per provincie van de zenders die analoog niet meer beschikbaar zijn bij Telenet.

Monopolie

Niettemin veroorzaakte de beslissing van Telenet donderdag al voor ongenoegen op tal van sociale netwerksites. Consumentenorganisatie Test-Aankoop trekt aan de alarmbel.

"Dit is de zoveelste beslissing waarmee Telenet digitale televisie door de strot probeert te rammen", vindt Nico De Bie. "Het is ook absurd dat de abonnementsprijs van analoge televisie onveranderd blijft, ook al krijg je er straks een pak minder zenders voor. Telenet doet vanuit z'n monopolie wat het wil, en de Vlaamse overheid kijkt machteloos toe."

HVGo

Nu in het nieuws