Antwerpse Werenfrieds blij met voornaam Witse

Print

Antwerpse Werenfrieds blij met voornaam Witse

Hove - Televisiespeurder Witse blijkt niet Willem, Willy of Walter te heten, maar Werenfried. Zondag, tijdens het negende seizoen, werd zijn voornaam eindelijk onthuld. Tot vreugde van de schaarse Werenfrieds, die zich nu iets minder alleen voelen.

Werenfried Denayer (47) uit Hove

"Ik heb al twintig jaar geen televisie", reageert schrijnwerker-meubelmaker Werenfried Denayer (foto onderaan). "Ik ken de reeks Witse bij naam, maar heb nog geen enkele aflevering bekeken en weet begot niet waarover het gaat. Het maakt me wel blij te horen dat Witse Werenfried heet. Zelf kende ik tot hiertoe als enige naamgenoot de spekpater."

"De meeste mensen noemen mij Fried, maar voor mijn moeder was ik altijd Fredje. Eén leerkracht Nederlands op school noemde mij consequent Werenfried. Op zich vind ik het een mooie naam, maar ze maken er de gekste dingen van. Zo vond de dokter mij niet in zijn computersysteem terug, omdat hij mijn voornaam als mijn familienaam had ingegeven. Ik denk dat mijn ouders destijds van Germaanse namen hielden, want mijn broer heet Edelbert, terwijl mijn zussen wel gewoon Gerda, Chris, Katelijne en Els heten."

Werenfried Schwagten uit Boechout

Voor advocaat Werenfried Schwagten (foto boven) is de bekendmaking dat Witse Werenfried heet een reden om nog eens naar Witse te kijken. "Vorig seizoen keek ik meestal, maar dit seizoen nog niet. Dat ga ik nu toch eens doe."

"De meesten noemen mij Weren, Werner of Wilfried. Ik was de achtste van negen kinderen. Mijn ouders waren heel katholiek en hebben me naar de spekpater genoemd. In combinatie met mijn familienaam, denkt iedereen dat ik Oostenrijker of Duitser ben, terwijl Werenfried een Vlaamse naam is." Of hij vroeger op school gepest werd met zijn bijzondere naam? "Nee, buiten de gebruikelijke grapjes, zoals "weer ne friet""

Kristin Matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio