Papa brengt dochtertje ter wereld in auto

Papa brengt dochtertje ter wereld in auto

Papa brengt dochtertje ter wereld in auto

Print
Bonheiden - Genkenaar Jeroen Coninx (33) mag zich sinds deze week vroedkundige noemen. Toen hij afgelopen dinsdag met zijn hoogzwangere vrouw Valerie Alderweireldt (31) richting ziekenhuis reed, brak plots haar water. Enkele minuten later werd in zijn wagen dochter Amber geboren.

Jeroen Coninx werd dinsdagmorgen om 5.45 uur plots gewekt door zijn hoogzwangere vrouw Valerie Alderweireldt. “Haar weeën waren gestart”, zegt Jeroen, die in Begijnendijk (bij Aarschot) woont. “Ik heb meteen mijn schoonmoeder gebeld die op ons zoontje Ruben (2) zou komen passen en rond 6.15 uur zijn we thuis vertrokken.” Maar ver geraakten Jeroen en Valerie niet met hun wagen.

“We waren nog geen vijf minuten onderweg naar het ziekenhuis van Bonheiden toen plots Valerie haar water brak. Ik heb meteen naar het ziekenhuis gebeld met de vraag om snel een ambulance te sturen.” Jeroen parkeerde zijn wagen ondertussen op een parking van een autogarage. “Toen duidelijk werd dat de bevalling nog een kwestie van minuten zou zijn, heb ik de spoeddienst gebeld. Daar kreeg ik een verpleger aan de lijn. Die zei me dat ik rustig moest blijven en goed naar zijn instructies moest luisteren.”

Chauffage

Jeroen stapte uit de wagen om de zetel van zijn vrouw plat te leggen en volgde nauwgezet de instructies van de verpleger op. “‘Ondersteun goed het hoofdje en neem het kindje bij de schoudertjes’, zei die man.” Luttele seconden later, om 6.25 uur, kwam in zijn wagen dochtertje Amber ter wereld. “Ik moest haar mondje vrij maken en kijken of er geen slijmpjes in haar neusje zaten. Daarna heb ik haar in een handdoek gewikkeld. We hebben alle deuren dichtgedaan en de chauffage helemaal opengezet.”

Vijf minuten na de bevalling kwam de ambulance ter plaatse. “De arts heeft de navelstreng geknipt en daarna zijn we samen naar het ziekenhuis gereden.” Toen kwam bij Jeroen de ontlading. “De spanning tijdens de bevalling was enorm. Maar toen Amber er eindelijk was, gaf dat een onbeschrijfelijk gevoel.”

KoSn/TB

Foto Joren De Weerdt

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio