Langer wachten op Antwerpse trams

Wie binnenkort een tram nodig heeft in Antwerpen, zal langer moeten wachten. Een halve tot zelfs twee minuten komen er bij, afhankelijk van de verbinding. Daardoor zullen er ook minder trams rijden. Dat blijkt uit de besparingsplannen van de Lijn die uw krant al kon inkijken.

jatimmermans

De vervoersmaatschappij zelf ontkent dat het tramaanbod zal dalen. Wel zullen er minder bussen in het stadscentrum rijden, luidt het.

Na Mechelen pakt De Lijn nu ook het openbaar vervoer in Antwerpen grondig aan. Tien miljoen zal de vervoersmaatschappij in de provincie moeten besparen. Hoe en waar, dat wordt nu duidelijk. In Antwerpen-stad wijzigen zes tramlijnen: lijn 2 (Hoboken-Linkeroever), lijn 4 (Hoboken-Sint-Pietersvliet), lijn 8 (Bolivar-Silsburg verdwijnt), lijn 9 (nieuw: Linkeroever-Eksterlaar), lijn 11 (Deurne-Melkmarkt) en lijn 12 (Sportpaleis-Bolivarplaats). Ook vijf buslijnen verdwijnen. Volgens een eerste plan zullen de wijzigingen in september doorgaan.

"Door minder trams te laten rijden, raakt De Lijn aan de essentie van openbaar vervoer", zegt verkeersexpert Willy Miermans. "Zoveel mogelijk mensen op hun bestemming brengen."

"De reiziger moet die besparingen niet pikken", zegt vakbondsverantwoordelijke Freddy De Wilder (ACV). "Hij zou gerust in opstand mogen komen. Met onze steun."

Op 7 maart beslissen de grote vakbonden of ze overgaan tot een algemene staking.

WB

Foto Stefaan Van Hul

STANDPUNT: De Lijn: "Tramaanbod in Antwerpen zal niet dalen"


CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio